Γ. Βουλγαράκης: Προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ η παραγωγική ανασυγκρότηση και η στήριξη των αγροτών

Στους κεντρικούς άξονες της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωτογενή τοµέα, εκφράζοντας τις θέσεις του κόµµατος σε µια σειρά από ζωτικής σηµασίας ζητήµατα για τους αγρότες και τους κατοίκους της υπαίθρου, αναφέρθηκε ο Γιάννης Βουλγαράκης, µιλώντας στην «Υπαιθρος Χώρα».

Παράλληλα, σηµείωσε ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η στήριξη του πρωτογενούς τοµέα αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης, ενώ έθεσε την προώθηση της καινοτοµίας και της τεχνολογίας ως βασικό άξονα πολιτικής πάνω στην οποία θα επιτευχθεί ο εκσυγχρονισµός και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τοµέα.

Συνέντευξη στους Νίκο Λάππα, Αντώνη Ανδρονικάκη

υπεύθυνος αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, την αγορά γάλακτος και τη φέτα. Επίσης, απαρίθμησε τα μέτρα και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη των αγροτών, ενώ προανήγγειλε την έξοδο του κόμματος στην περιφέρεια για να επικοινωνήσει με τους πολίτες.

Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, ποιες είναι σήμερα οι κεντρικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωτογενή τομέα;

Η κυβέρνηση έχει κάνει κάποια σημαντικά βήματα για την προώθηση των συμφερόντων των μεσαίων και μικρομεσαίων πραγματικών παραγωγών της χώρας. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ανέκαθεν για τους αγρότες, καλλιεργητές, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς ήταν: Πρώτον, στηρίζουμε τη διαδικασία του συνεργάζεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, εξ ου και ο νόμος των αγροτικών συνεταιρισμών. Επιπλέον, στηρίζουμε τον αγροτικό συνδικαλισμό με την έννοια της στήριξης της προσπάθειας των αγροτών για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο, να μάχονται και να αγωνίζονται σε ένα όμως χειραφετημένο πλαίσιο μακριά από μικροκομματικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει τα παραπάνω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου αγρότες, ενώ υπήρξε και η πρόσφατη επίσκεψή του στον συνεταιρισμό των Καλαβρύτων. Επιπλέον, σε όλο το διάστημα της θητείας της η κυβέρνηση ήρθε σε επαφή με χιλιάδες αγροκτηνοτρόφους, με χιλιάδες νέους καλλιεργητές, με ανθρώπους που επιθυμούν να παραμείνουν στο χωράφι και να αναπτύξουν νέες δράσεις. Μας ενδιαφέρει, άλλωστε, και η καινοτομία και η ευφυής γεωργία που εφαρμόζεται στις καλλιέργειες. Όλα αυτά σε ένα πλαίσιο σεβασμού στο περιβάλλον. Μέσα από τα 15 αναπτυξιακά συνέδρια που έχουν διεξαχθεί, ήρθαμε σε επαφή με 3.000 εκπροσώπους διάφορων τάξεων. Η πλειοψηφία ήταν αγρότες, από κτηνοτρόφους με αυτόχθονες φυλές στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, μέχρι καλλιεργητές στη Θράκη, στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου. Όλη αυτή η προσπάθεια βασίζεται σε κάποιες έννοιες που είναι βασικές για εμάς, όπως ο εκσυγχρονισμός, η καινοτομία, η παραγωγικότητα αυτή καθ’ εαυτή. Επίσης, η στήριξη των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων με αιχμή τα προϊόντα ΠΟΠ, τα οποία ταυτίζονται με την Ελλάδα.

Μιλάτε για προϊόντα όπως η φέτα; Τι δηλώνετε για την κρίση που περνά η κτηνοτροφία;

Σαφέστατα. Η φέτα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που καθημερινά δίνεται από εμάς μια μάχη. Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι, από τους κτηνοτρόφους έως τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, ότι για να στηριχθεί και να διασφαλιστεί αυτό το προϊόν θα πρέπει να τύχει της ανάλογης προστασίας και μεταχείρισης. Οι όποιες ελληνοποιήσεις, οι όποιες νοθείες, αλλά ακόμα και η νοοτροπία ορισμένων καταναλωτών που λένε «ας πάω στη φθηνότερη φέτα κι ας είναι άγνωστης προέλευσης», είναι μια αλυσίδα. Πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία για το πώς όλο αυτό που έχει άμεση σχέση με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, δηλαδή η ορθή, ποιοτική εκμετάλλευση με σεβασμό στο περιβάλλον, να φτάνει στο ράφι και στο τραπέζι ή στον τριτογενή τομέα, δηλαδή στον τουρισμό, και να γίνεται μέσα από μια διαδικασία που όλοι να είμαστε ευχαριστημένοι. Να είναι ομαλή η διασύνδεση της αλυσίδας, να υπάρχει εγγυημένο εισόδημα για τους παραγωγούς. Όταν μιλάμε για εγγυημένο εισόδημα δεν εννοούμε να υπάρχει εισοδηματική ενίσχυση από την πολιτεία, αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μια ελεύθερη αγορά. Η όποια προσπάθεια γίνεται μέσω της ΚΑΠ, αλλά μέσω μιας εξορθολογισμένης πολιτικής.

Επομένως, ποια είναι η θέση σας για την ΚΑΠ στο άμεσο μέλλον;

Κατ’ αρχάς, να δούμε πώς τα λεγόμενα ιστορικά δικαιώματα θα περάσουν σε ένα άλλο στάδιο. Ο εξορθολογισμός αυτός θα ενισχύσει τους πραγματικούς αγρότες. Εμείς θέλουμε, για παράδειγμα, να στηρίξουμε τους νέους ανθρώπους που έχουν μόρφωση, γνώσεις και ενδιαφέρονται να μπουν στην παραγωγική διαδικασία και στη διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου. Να δούμε πως αυτοί θα εξασφαλιστούν μέσω της ΚΑΠ. Είναι βασικό να ξαναδούμε το ζήτημα των δικαιωμάτων των νέων αγροτών και το θέμα της κατανομής των εισοδημάτων.

Τελικά, τι έκανε αυτή η κυβέρνηση για τους αγρότες;

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες του μνημονίου, καταφέραμε μέσα από μια σκληρή διαδικασία όρων και προϋποθέσεων να εξασφαλίσουμε τους μικρομεσαίους αγρότες όσο ήταν δυνατόν. Να μιλήσουμε για κάποιες βασικές παρεμβάσεις προς όφελος των αγροτών: Καταφέραμε να μειώσουμε τον συντελεστή ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια στο 13%. Επίσης, θεσπίσαμε το αφορολόγητο και, μάλιστα, με ευρεία συναίνεση. Η πρόσφατη κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί. Ο νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Η μείωση κατά 1/3 της επιβάρυνσης στις ασφαλιστικές εισφορές και τις συνταξιοδοτικές δαπάνες των αγροτών και αναφέρομαι στον νόμο του υπουργείου Εργασίας. Πέρα από αυτά είναι και μια σειρά από μικρά και μεγάλα έργα που αποδεικνύουν την πολιτική μας εντιμότητα, κατεύθυνση και επιλογή που είναι η στήριξη του πραγματικού γεωργού, κτηνοτρόφου, αλιέα και οποιουδήποτε δραστηριοποιείται στην ύπαιθρο.

Υπάρχουν όμως και προβλήματα καθημερινής διαχείρισης, όπως της αποτελεσματικότητας της δακοκτονίας…

Βεβαίως, έχετε δίκιο. Για τη δακοκτονία, να πούμε ότι φέτος πράγματι υπήρξαν κάποια προβλήματα. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε, πρέπει να μιλάμε με ειλικρίνεια στον κόσμο και ιδιαίτερα στους αγρότες που είναι ευάλωτοι στον κίνδυνο της απώλειας εισοδήματος. Οι καιρικές συνθήκες και οι ασθένειες, όπως ο δάκος, ταλαιπωρούν και μαστίζουν αυτούς τους ανθρώπους. Απ’ ό,τι γνωρίζω γίνεται προσπάθεια εξορθολογισμού της διαδικασίας της δακοκτονίας, ώστε να περάσουμε σε ένα άλλο μοντέλο που θα είναι τόσο φιλικό στο περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα θα καταστήσει άμεσα αντιμετωπίσιμο τον δάκο σε τέτοιο ποσοστό που θα επιτρέψει στους αγρότες να παράγουν και περισσότερο και ποιοτικότερο προϊόν. Αναμένουμε τις εξελίξεις και προσωπικά θεωρώ ότι το νέο πλαίσιο κινείται σε πολύ καλή κατεύθυνση. Αν όλα πάνε καλά, από του χρόνου θα έχουμε τα πρώτα δείγματα.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του επιτρόπου Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, στη χώρα μας, ο ίδιος εξέφρασε την ισχυρή πεποίθηση ότι η ψηφιακή γεωργία μπορεί να ισχυροποιήσει την ανταγωνιστικότητα του μικρομεσαίου Ευρωπαίου αγρότη. Εσείς τι πιστεύετε;

Για εμάς αποτελεί βασικό άξονα της πολιτικής μας. Στα αναπτυξιακά συνέδρια που έγιναν, μέσω της διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε, προωθήθηκε μια διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Η τεχνολογία και η καινοτομία μπορούν να δώσουν την απάντηση σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα. Το πώς θα υπάρξει ο ζητούμενος εξορθολογισμός, καθώς περνάμε σε μια νέα εποχή. Το πώς οι καλλιεργητές μας θα τύχουν και αυτοί μιας ανάλογης αντιμετώπισης σχετικά με την καινοτομία, την ενημέρωση, τη συμβουλευτική. Δεν αποτελεί «κριτική για την κριτική», αλλά θα πρέπει να αναλογιστούμε πώς ήταν η συμβουλευτική τα τελευταία χρόνια. Το τι γινόταν και πού κατέληγαν τα κονδύλια των προγραμμάτων των νέων αγροτών. Υπήρξαν στρεβλώσεις. Η καινοτομία και το πώς θα την αξιοποιήσουμε είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Εμείς δεν μπορούμε να επενδύσουμε στην ποσότητα.

Για παράδειγμα, το κρητικό λάδι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ποσοτικά την ισπανική παραγωγή. Μπορούμε, όμως, να τους ανταγωνιστούμε στην ποιότητα. Υπάρχουν παραδείγματα που καταδεικνύουν την αναγκαιότητα να βρούμε τον τρόπο, ώστε να αναβαθμίσουμε ποιοτικά την παραγωγή μας, κάτι που ζητούν οι αγορές του εξωτερικού. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν σημαντικές συνέργειες των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Ψηφιακής Πολιτικής και Παιδείας, ώστε να αναδειχθούν καινοτόμα, ποιοτικά ελληνικά προϊόντα αγροδιατροφής.

Κάτι που θα θέλατε ίσως να προσθέσετε κλείνοντας;

Σας ευχαριστώ. Θα ήθελα να προσθέσω ότι το επόμενο διάστημα, ως τμήμα αγροτικής πολιτικής, θα πραγματοποιήσουμε ορισμένες εκδηλώσεις στο πλαίσιο εξωστρεφών δράσεών μας. Θα ενημερώσουμε τον αγροτικό κόσμο, αλλά και όσους ενδιαφέρονται για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, το τι μέλλει να γίνει και τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συμμέτοχος των διαδικασιών αυτών για τους αγρότες. Οι εκδηλώσεις αυτές θα αποτελέσουν και ένα κάλεσμα για προτάσεις, ώστε να συνδιαμορφώσουμε και προτάσεις που μπορεί μέχρι σήμερα να μην έχουν πέσει στο τραπέζι. Καλούμε και αυτούς που διαφωνούν μαζί μας να έρθουν, γιατί είναι προτιμότερο να υπάρχει ένας δημιουργικός διάλογος, που θα μας οδηγήσει σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, παρά να υπάρχει αποχή.

«Έως τον Οκτώβριο του 2019, οι αγρότες θα δουν όσες παρεμβάσεις δεν είδαν τα οκτώ προηγούμενα χρόνια»

Πριν από λίγες μέρες, οι αγρότες ανακοίνωσαν ότι θα προβούν σε κινητοποιήσεις. Τι απαντάτε;

Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε απέναντι στην αγωνιστικότητα των αγροτών. Πολύ συχνά αναφέρομαι και επισημαίνω τον όρο «πραγματικοί αγρότες». Προέρχομαι από αγροτική οικογένεια και γνωρίζω ποιοι είναι οι πραγματικοί αγρότες, ποιοι είναι αυτοί που παράγουν και βρίσκονται χειμώνα – καλοκαίρι στο χωράφι, στο βουνό και στη θάλασσα. Με αυτούς είμαστε σύμμαχοι και σ’ αυτούς πάντα θα είναι ανοιχτή η πόρτα του κόμματος και της κυβέρνησης είτε ατομικά είτε σε συλλογικότητες. Γνωρίζουμε ότι έγινε μια συνάντηση με τον υπουργό στο ΥΠΑΑΤ (σ.σ. 14/12), μετά από την οποία ο υπουργός εξέδωσε και ανακοίνωση. Οι αγρότες έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν, είναι άλλωστε υποχρέωση στα παιδιά και στις οικογένειές τους για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον. Θα πρέπει όμως ταυτόχρονα να έχουμε και μια αντικειμενική οπτική των πραγμάτων.

Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πράγματα που άλλες κυβερνήσεις θα μπορούσαν να κάνουν με άλλους, ευνοϊκότερους όρους. Δεν τα έκαναν, τα προσπαθούμε εμείς. Βγαίνοντας από το μνημόνιο και για το διάστημα που μας απομένει μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 που θα γίνουν οι εθνικές εκλογές έχουμε σκοπό να κάνουμε περισσότερα. Ζητάμε την κατανόηση των αγροτών, αν και ξέρω ότι είναι μια λέξη που έχει αρνητικό νόημα για πολλούς. Περίμεναν αρκετά χρόνια, όμως θέλουμε την κατανόησή τους, θα κριθούμε και ζητάμε την αυστηρή κρίση τους. Ακόμα και στους ψηφοφόρους και υποστηρικτές αγρότες μας δεν είπαμε ποτέ να μην αγωνιστούν. Η ριζοσπαστική Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ γιγαντώθηκε μέσα από τα κινήματα και τις αγωνιστικές προσπάθειες. Θα δούμε, όμως, ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 θα έχουν γίνει τόσα για τον αγροτικό τομέα, όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα οκτώ χρόνια επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. 

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί